Obrazy, smaki, zapachy Gruzji

Na zaproszenie „Fundacji Gębiczyn” w ramach realizacji usług społecznych – oferta kulturalna dla mieszkańców gminy Czarnków odbyła się wystawa fotograficzna zdjęć Teresy Zozuli i Jacka Gruszkiewicza oraz gruzińskie warsztaty kulinarne.

Chinkali, chaczapuri, badridżani czy słodki deser z soku z winogron to dania, których można było się nauczyć podczas cyklu warsztatów kulinarnych pod hasłem „Gotuj z Gruzinem”. Przewodnikiem i nauczycielem po kuchni gruzińskiej był Gagik Grigoryan. Gagik mieszka od 10 lat w Polsce, z powodzeniem łączy pracę zawodowa z pasją gotowania i dzielenia się nią z innymi. Warsztaty i mobilna wystawa fotograficzna odbyła się w trzech miejscowościach gminy w Jędrzejewie, Gębiczynie i Sarbi.

W sumie nauki kulinarne pobrało około 50 osób. W środę 18 sierpnia o godzinie 17.00 w siedzibie Fundacji odbył się wernisaż wystawy fotograficznej. Można było poznać i porozmawiać z autorami zdjęć o ich wrażeniach i fascynacji Gruzją. Jednak bardzo istotne były wrażenia smakowe, zapachy i nabyte umiejętności. Najważniejsze było namacalne i własnoręczne wykonanie gruzińskich potraw oraz spróbowanie ich. Niestety w naszej relacji nie możemy Państwu przekazać aromatu przypraw i połączeń smaków, niespotykanych w polskiej kuchni.

„Gotuj z Gruzinem” –warsztaty kulinarne, wystawa fotografii – właśnie te wydarzenia zainaugurowały w gminie Czarnków cykl imprez kulturalnych dedykowanych mieszkańcom. Wszystko to obywa się w ramach realizacji usług społecznych realizowanych przez Centrum Usług Społecznych w gminie Czarnków w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na lata 2014-2020.

Skip to content